Határtalan lehetőségek - Padlórobotok az oktatásban és fejlesztésben

Csodavár Alapítvány, 2022.09.05

Három országon átívelő projekt zárásához közeledik az innovatív, gyógypedagógiában egyedülálló "Robooks" program, amely a Csodavár Alapítvány irányítása alatt robotasszisztált terápiás füzetek kifejlesztését, online elérhetővé tételét, valamint egy speciális padlórobot elkészítését tűzte ki célul.

Az Erasmus+ köznevelési projekt 2020-ban indult a budapesti Csodavár Alapítvány, a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvány, valamint a Szatmár Egyházmegyei Cartias Szerevezet együttműködésével.

"Jelenleg egy alapmódszertan és két módszertani füzet készül magyar, szlovák, román és angol nyelven a piacon elérhető padlórobotokhoz. Ezek a füzetek segédanyagokkal kiegészítve a robooks weboldalakon (robooks.hu, robooks.sk, robooks.ro, robooks.eu) hamarosan bárki számára elérhetőek lesznek. Nem titkolt célunk, hogy a füzetek metódusát követve a gyógypedagógus szakembereknek további lehetőséget biztosítsunk online felületünkön arra, hogy robotokkal végezhető feladatokat, füzeteket töltsenek fel." - mondta el Kisari Károly, a Csodavár Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az együttműködő szervezetek az ősz folyamán a projektben résztvevő három ország egy-egy nagyvárosában szerveznek konferenciát, ahol nemcsak a robooks füzeteket mutatják be a nagyközönség számára, hanem a kassai Talentum által a projekt keretében elkészített "TEKBOT"-ot, amely egy olyan különleges teknős formájú padlórobot, ami színkártyákkal programozható, az irányokat magyar, szlovák, angol vagy román nyelven megnevezi, valamint különlegességét adja a jelenleg piacon elérhető padlórobotokhoz képest, hogy egy lépésből kanyarodik.