Mosdókagylókból épült űrbázis játszótér a XV. kerületben!

Csodavár Budapest, 2021.09.28

Akkor olyan művészek, mint Wahorn András, Bukta Imre, Alföldi Róbert, Szabó Győző, Debreczeny Zoltán, Agócs Írisz, Szunyoghy Viktória, Vágfalvi Dóra és a többiek műalkotásokká transzformálnak adományként kapott RAVAK mosdókagylókat, amiket azután egy jótékonysági aukción a jó üggyel szimpatizálók megvásárolnak. Amikor Áder János Köztársasági Elnök Úr, valamint a kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a Szerencsejáték Zrt. és számos magán adományozó szintén szívügyeként kezeli, hogy a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház udvarán egy egyedi tervezésű, minden érzékszervre ható Űrbázis játszótér születhessen.

És persze az is kell, hogy az Indián és Társai Játékpatika földtől elrugaszkodott szobrász alkotói megépítsék az űrhajót, a földi bázist telis-tele kézzel készített “műszerekkel”, régi tárgyak újragondolásából megszülető csodás részletekkel. Ha pedig nincs pénz földmunkás csapatra, akkor a Rejtett Kincsek Down Egyesület munkatársai egy emberként talicskáznak, lapátolnak és készítik elő a terepet a gumi burkolat lefektetéséhez.

Két év tervezés, adománygyűjtés és előkészítő munka után 2021.09.27-én végre a gyerekek is birtokba vehették a Csodavár Budapest új játszóterét, ami a fejlesztő központba járó családoknak még komplexebb időtöltésre ad lehetőséget. Itt együtt lehetnek a tipikus és eltérő fejlődésmenetű gyerekek biztonságos környezetben, befogadó szemléletben.
És talán ezt viszik magukkal mindenhová, mert a Csodavárban hisszük, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak. 

"Olyan környezetet álmodtunk meg, ahol támogatjuk a fogyatékossággal élő gyerekek fejlődését és ahol együtt játszhatnak ép társaikkal. Ezért hoztuk létre inkluzív játszóházainkat az intézményeinkben, és ezért építettünk most játszóteret is hozzá. Mert azt szeretnénk, hogy a fogyatékossággal élő embereknek is legyen szép emlék a gyerekkoruk. Ebben nem kéne, hogy különbség legyen köztünk. Köszönjük mindazoknak, akik hasonlóan éreztek és akik ennek a csodálatos Űrbázis Játszótérnek a létrejöttében segítségünkre voltak." – mondta Kisari Károly a Rejtett Kincsek Down Egyesület Elnöke köszöntő beszédében

A vírushelyzet miatti lezárások után különösen nagy jelentősége van annak, hogy a sok otthon töltött idő és online kapcsolattartás után itt a szabadban, közösségben lehessen együtt kicsi és nagy. Az elmaradt fejlesztések pótlása is könnyebben megy, ha összekapcsolható az önfeledt játékkal.

És itt nem is szeretnénk megállni, mert a kert még számtalan lehetőséget rejt magában, amire már sajnos nem maradt forrásunk, de bízunk benne, hogy ismét sikerül magunk mellé állítani jó szándékú adományozó partnereket. Terveink szerint családi grill partiknak helyet adó nyári konyhát, bunki házat, magaságyásokat, kerti pavilonokat és növényeket szeretnénk jövő tavasszal megépíteni és telepíteni. Minden hozzájárulást, felajánlást örömmel fogadunk ez ügyben!
Adományozási felület: www.csodavarak.hu/tamogatas

A XV. kerület lakosai részére a minden nap nyitva levő Csodavár Budapest a játszóház és játszótér belépő áraiból 20% kedvezmény ad.

További fotók az átadóról ITT!